Twardość wody – Fuerra

Twardość wody

Twardość wody

????????????????????????????????????????????????
Twardość wody to inaczej zawartość związków wapnia oraz magnezu.
Jest określana przez konsumentów jako popularny „kamień”.
Podczas pomiaru twardości wody, korzystając z testera kropelkowego, możemy mieć do czynienia z testerem mierzącym w skali niemieckiej lub francuskiej.
Twardości wody w stopniach niemieckich mieszczą się w granicach:
0-7 °fH – woda bardzo miękka
8-14 °fH – woda miękka
15-21 °fH – woda średnio twarda
22-32 °fH – woda twarda
ponad 32 °fH – woda bardzo twarda
Aby sprawdzić jak bardzo stosowanie filtra w ekspresie oraz dzbanka filtrującego wodę wpływa na jej twardość wykonaliśmy test kropelkowy.
W tym celu potrzebowaliśmy strzykawki, probówki, kropli, dzbanka wraz z filtrem, ekspresu do kawy oraz filtra do ekspresu.
Do strzykawki pobraliśmy 5 ml wody a następnie całą zawartość strzykawki przelaliśmy do probówki.
Do probówki z badaną wodą wprowadzaliśmy po jednej kropli roztworu testującego aż do woda zabarwiła się na kolor zielony
Suma dodanych kropli jest poziomem twardości wody w skali niemieckiej.
Dostępne testery kropelkowe do badania twardości wody mogą się różnić drobnymi szczegółami (ilością pobieranej do badania wody, zabarwieniem wody podczas badania itp.)
Zawsze należy przeprowadzać pomiar zgodnie z instrukcją.
Badanie miało na celu sprawdzenie poziomu twardości wody pochodzącej prosto z kranu, wody przefiltrowanej przez dzbanek, wody pochodzącej z ekspresu niefiltrowanej, wody przefiltrowanej pochodzącej z ekspresu oraz wody przefiltrowanej przez dzbanek oraz filtr w ekspresie.
Z pewnością zastanawiacie się jaka była twardość każdej w wód?
Wyniki, które udało nam się odczytać pochodzą z niemieckiej skali gdzie 1 kropla = 1 °fH.
Woda pochodząca prosto z kranu niefiltrowana jest na poziomie wody średnio twardej (20°fH).
Nie wszędzie twardość wody płynącej w kranie będzie taka sama.
To czy w naszych kranach płynie twarda czy miękka woda zależy od miejsca zamieszkania i źródła zasilającego instalację wodną.
Woda filtrowana dzbankiem jest wodą bardzo miękką (5°fH).
Woda pochodząca z ekspresu niefiltrowana jest średnio twarda (18°fH).
Woda, która jest filtrowana za pomocą filtra umieszczonego w ekspresie do kawy jest na poziomie wody miękkiej (8°fH).
Woda przefiltrowana w dzbanku oraz w ekspresie do kawy jest wodą miękką (2°fH).
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) woda przeznaczona do picia powinna mieć twardość mieszczącą się w zakresie 50-500 mg CaCO3/l.
W związku z tym, idealna twardość wody, która będzie spełniała normy i jednocześnie nie będzie powodowała kłopotów z niechcianym kamieniem powinna być utrzymywana w dolnej granicy, czyli. 4-7 stopni w skali niemieckiej.
????????????????????????????????????????????????

 

, , , , , , , , , , , , ,

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz