5 pytań od naszych klientów
4/5
Dzisiejszy materiał powstał we współpracy z naszymi klientami, którzy nieustannie zadziwiają nasz swoimi pytaniami.
A więc zaczynamy-„5 pytań od naszych klientów„.
Wybraliśmy pytania, które powielane były dosyć często.
Pytania dotyczące wyboru ekspresu z serii- ten czy ten jest lepszy pomijamy ze względu na bezstronność w podejmowaniu przez Was decyzji przy wyborze maszyny.
1.”Czy oprócz odkamieniania, odtłuszczania i czyszczenia coś jeszcze należy wykonać aby ekspres jeszcze posłużył?”
Oprócz samego odkamieniania i odtłuszczania należy pamiętać aby regularnie wyciągać i myć jednostkę zaparzającą ekspresu a jeśli to niemożliwe używać chemii i programów czyszczących.
Ponadto musimy pamiętać o stosowaniu filtrów wody, które zapobiegają szybkiemu zakamienianiu się maszyny.
Oprócz codziennej higieny warto raz do roku zlecić pełny przegląd maszyny specjalistom, którzy sprawdzą stan techniczny urządzenia, wymienią uszczelki i porządnie je wyczyszczą w miejscach trudno dostępnych dla kawoszy.
2.”Jak ustawić młynek aby krążki fusów kawy wychodziły zbite?”
Przede wszystkim należy upewnić się czy zaparzacz jest odpowiednio czysty aby ścisnąć fusy w idealne krążki.
Musimy pamiętać, że grube mielenie skutkuje słabszą kawą i bardziej wodnistymi krążkami kawy.
Mielenie ustawia się pod daną kawę i tylko podczas pracy młynka.
Grubość mielenia kawy powinna być ustawiona w taki sposób aby fusy były drobne jak piasek.
Idealne zbicie fusów w krążki to przede wszystkim higiena i odpowiednie ustawienie grubości mielenia.
3.” Od miesiącu używam ekspres Krups (tu podane numery) i ekspres przestał spieniać mleko. W czym może tkwić problem?”
Problem ze spienianiem mleka zazwyczaj pojawia się wówczas gdy właściciel zaniedba swój ekspres.
Resztki mleka w rurce lub zapchany wylot mleka powoduje, że zwyczajnie nie ma jak się ono wydostać nie mówiąc już o idealnej piance.
Polecamy stosować płyn do czyszczenia obwodu systemu spieniania mleka lub zwyczajny płyn do naczyń, który również sprawdza się w przypadku niedużych osadów.
Problem ze spienianiem występuje również przy większych awariach jednak w pierwszej kolejności należy wykluczyć problem związany z czystością.
4.”Używam dzbanka filtrującego wodę czy muszę stosować filtr wody w ekspresie?”
Woda filtrowana w dzbanku zupełnie wystarczy.
Nie należy filtrować wody dwa razy ponieważ zbyt mocno przefiltrowana woda ma wpływ na smak naszej kawy.
5.”Jaki ekspres kapsułkowy jest najlepszy? Jak wygląda sprawa z serwisowaniem takiego ekspresu?”
Ekspresy kapsułkowe to inny rodzaj urządzeń, których dosyć często zwyczajnie nie opłaca się serwisować.
Serwisowanie przeważnie przekracza cenę nowego urządzenia a części do tych maszyn są trudno dostępne lub niedostępne.
Niestety od polecania tego typu ekspresów nam daleko.
Kapsułki często zawierają chemiczne środki w swoim składzie negatywnie wpływające na nasze zdrowie.
Jakiś czas temu pokazywaliśmy Wam co zawierają kapsułki dedykowane do ekspresu Bosch Tassimo.
W ich wnętrzu zobaczyliśmy lepkie syropy oraz coś co przypomina bardzo słabej jakości mieloną kawę.
Znajdą się wybrańcy, którzy będą dzielnie bronić tego typu ekspresy jednak szkodzą oni sami sobie spożywając tego typu chemiczną „kawę”.
Jeśli chcemy już koniecznie inwestować w takie maszyny przed wszystkim upewnijmy się, że kapsułka, której będziemy używać do przygotowania kawy w ogóle ją zawiera.
Jeśli macie do nas więcej pytań możecie się nimi podzielić w komentarzach a my postaramy się rozwiać Wasze wątpliwości.
Nie ma jeszcze komentarzy.