Czyszczenie kolb w ekspresie – Fuerra

Czyszczenie kolb w ekspresie

Czyszczenie kolb w ekspresie

Na przygotowanie dobrej kawy w ciśnieniowym ekspresie kolbowym składa się wiele czynników. ☕️
Bardzo ważny jest rodzaj kawy, młynek oraz higiena urządzenia. ?
Zaniedbanie ekspresu i jego czystości często skutkuje awariami urządzenia oraz niezadowalającym smakiem kawy.
Każdy kawosz powinien sobie uświadomić, że dbanie i prawidłowa konserwacja ekspresu to podstawa. ?
Ważne jest odkamienianie maszyny, czyszczenie kolb przeznaczonymi do tego preparatami, czyszczenie dyszy do spieniania mleka….?
To jak szybko i w jakim stopniu będzie zakamieniał się ekspres zależy od tego jaka woda będzie używana do przygotowywania kawy. ?
Im woda twardsza tym szybciej pojawia się problem z kamieniem – tym samym częściej musimy odkamieniać sprzęt. ?
Aby ograniczyć to zjawisko warto filtrować wodę, którą stosujemy do przygotowania kawy w ekspresie lub stosować filtry. ?
Dziś pokazujemy kolby ekspresu przed i po czyszczeniu. ?
Chcemy przestrzec kawoszy przed zaniedbaniem i uświadomić, że zachowanie higieny ma wpływ na smak parzonej kawy. ??
Zapraszamy wszystkich posiadaczy ekspresów kolbowych na podstawowy okresowy przegląd urządzenia. ⚙️
Pamiętaj smak kawy jest w twoich rękach. ?
, , , , , , , , , , , , , ,

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz