5 błędów, które popełniają właściciele ekspresów
5/5
„5 błędów, które popełniają właściciele ekspresów„- jako serwis mamy w tym temacie wiele do przekazania naszym kawoszom.
Pierwszym nieustannie powielającym się błędem jest brak higieny ekspresu do kawy.
Ekspresy, które do nas trafiają często potrzebują odkamieniania i czyszczenia aby sprawnie funkcjonować.
Jednostki zaparzające pozbawione są smaru a zdarza się również, że znajdujemy tam nawet pleśń oraz insekty.
W spieniaczach mleka spotykamy zaschnięte osady mleka a zbiorniki wody są pełne kamienia.
Zachęcamy do codziennej higieny swoje ekspresu-pozwoli to na uniknięcie poważnych awarii.
Poranna kawa lepiej smakuje z czystego i zadbanego ekspresu.
Kolejnym często powielanym błędem jest używanie kaw aromatyzowanych.
Tego typu ziarna są pokryte lepki olejem, który zakleja żarna naszego ekspresu czy młynka co w efekcie powoduje ich całkowite zalepienie i unieruchomienie.
Naprawy często kończą się koniecznością wymiany żaren lub młynka.
Kolejnym błędem, na który zwracamy uwagę z perspektywy serwisu jest filtrowanie wody dwukrotnie– w dzbanku filtrującym oraz w zbiorniku na wodę ekspresu.
Nadmierne filtrowanie wody zmiękcza ją zbyt bardzo co w efekcie niekorzystnie wpływa na smak naszej kawy.
Błędem, na który również zwróciliśmy uwagę jest brak czytania instrukcji lub czytanie jej bez zrozumienia.
Problemy, z którymi zmagają się kawosze często są dokładnie opisane w instrukcji a co więcej znajdziemy tam również schemat postępowania w przypadku wystąpienia danej awarii.
Jeśli nie posiadamy instrukcji obsługi do swojego urządzenia zawsze możemy skorzystać z pomocy internetu wpisując nazwę producenta oraz model ekspresu.
Większość instrukcji dostępnych jest dla użytkowników w formacie pdf.
Jeśli natomiast nie możemy poradzić sobie w odnalezieniu dokumentu zawsze możemy zwrócić się z taką prośbą do samego producenta.
Ostatnim błędem, na który chcemy zwrócić uwagę w tym poście jest stosowanie nieodpowiednich preparatów do czyszczenia ekspresów.
Odpowiedzi niektórych kawoszy bardzo nas zdziwiły a jednocześnie przejęły.
Według wielu właścicieli ekspresów idealnym preparatem usuwającym kamień jest ocet.
Słyszeliśmy również o kawoszach używających cytrynę, sodę czy inne domowe produkty.
Stosowanie tego typu zamienników jest zdecydowanie odradzane.
Uszkodzenia, które może spowodować ocet czy soda mogą prowadzić do kosztownych napraw lub zaniedbać maszynę.
To już koniec naszego projektu.
Dajcie znać w komentarzach, które informacje były dla Was przydatne oraz o których słyszeliście po raz pierwszy.
Dziękujemy za wszystkie pytania, które do nas kierujecie na wszystkie staramy się odpowiadać systematycznie.
Nie ma jeszcze komentarzy.